Yunanistan’dan bu kadar söz etmişken leziz Yunan mutfağını es geçmek olmaz. Zaten bilindiği üzere Yunan mutfağı bizim Türk mutfağına oldukça benziyor hatta aynı desek abartmış olmayız.
Biz çoğu gelenek ve adetlerimize sırtımızı dönmüş olsak da Yunanlar her türlü kültürlerine sahip çıkmışlar. En sevdiklerimden birisi de; Yunanistan’da herhangi bir restorana oturduğunuz anda ilk servis ettikleri şey bir sürahi dolusu su ve bardaktır. Yani pahalı ucuz olmaksızın hangi mekana giderseniz gidin sizi müşteriden ziyade bir misafir olarak görürler.
Eğer tekrar Yunan mutfağına dönecek olursak elbette çok zengin bir mutfağa sahipler ama hepsini saymak pek olanaklı görünmüyor o yüzden biz de en bilinenleri sizler için sıraladık.
Öyleyse Yunanların dediği gibi kali oreksi (afiyet olsun).
Mousaka: Teknik olarak bildiğimiz patlıcan musakkayla aynı olsa da ondan bir tık fazlası aslında. Patlıcan ve kıyma kısmına kadar aynı malzemelerle hazırlanan mousaka ek olarak tekerlek şeklinde kesilmiş patatesler ve beşamel sos da içeriyor. Tek bir porsiyonu bile oldukça doyurucu olsa da diyoruz ki “bir dilim asla yetmez!”
Gyros: Bildiğimiz döner aslında. Tek farkı domuz etinden yapılıyor olması. Dileyen tavuk da tercih edebilir ama zaten tavuk döneri Türkiye’de de yemiyor muyuz? Yunanların porsiyonu büyük olduğu için bir gyros ile bir öğününüzü geçiştirebilirsiniz ama sonrasında eğer bir randevunuz var ise soğan ve caciki (sarımsaklı sos) koydurmamanızda fayda var.
Souvlaki: Yunan ve Türk mutfağı nerdeyse birebir aynı olduğu için bu da bildiğimiz şiş kebap aslında bunda da yine aynı şekilde domuz ve tavuk tercihleri mümkün ama illa bir seçim yapacaksanız seçiminizi gyros’tan yana kullanmanızı tavsiye ederim.
Grek salata: Aslında domates, salatalık, soğan, feta (peynir) ve zeytinden oluşan oldukça basit bir salata ama kullanılan ürünlerin doğallığından mıdır yoksa zeytinyağından mıdır bilmiyorum ama her seferinde “hayatımda böyle lezzetli salata yemedim” dedirten cinsten bir salata kendileri.
Dolmadakia: Evet bu da bildiğimiz dolma ya da sarma ya da nasıl hitap etmek isterseniz. Bizdekine göre tek farkı bizde sıcak servis edilen dolmanın içinde genelde et ya da kıyma olur ama dolmadakia içinde sadece pirinç ile ılık servis ediliyor. Yine Yunan porsiyonlarının büyük olduğunu hatırlarsak eğer tek bir öğününüzü dolmadikia ile geçirmeniz mümkün.
Tiropita/Spanakopita: Yunanlar bizim bir kuş sütü eksik kahvaltı anlayışımızın aksine genelde kahvaltıyı sadece kahve ya da frappe ile geçirirler ama eğer illa bir şey yiyeceklerse de bu tiropita (peynirli börek), spanakopita(ıspanaklı börek) ya da bougatsa (kremalı börek) olur. Yunanlar da unlu ve tatlı ürünlere bizim gibi oldukça meraklı oldukları için saydığım börekleri neredeyse günün her saati satan dükkanları bulmakta hiç zorlanmayacaksınız.
Ayrıca okuyun:
Atina: zeytin ağacıyla gelen zafer
Selanik; çok tanıdık bir Egeli
Thassos ve Halkidiki: Yunanistan’da yeşil-mavi bir tatil
Geri bildirim: Thassos’ta bunları yapmadan dönmeyin | kolaygezi
Geri bildirim: Thassos; Yunan adalarına güzel bir başlangıç |
Geri bildirim: Atina: zeytin ağacıyla gelen zafer | kolaygezi