Festivaller ve karnavallar, yılların getirdiği alışkanlıklarla sürdürülürken zaman içinde şehirlere bolca turist çeken ve önemli bir hareketlilik sağlayan etkinlikler haline geliyor. Dünyada ün yapmış, her yıl binlerce turistin de takip ederek tatillerini bu tarihlere göre planladığı festival ve karnavalların başlıcalarını sizler için derlemeye çalıştık:
Venedik Karnavalı
İtalya-Venedik: İlk olarak 18. yy’da kutlanmaya başladığı tahmin edilen bu festival maskeleriyle ünlüdür. Turist sayısının daha da arttığı bu tarihlerde sokaklarda gezen maskeli ve kostümlü on binler sayesinde şehir adeta bir film setini döner. Her yıl 6-16 Şubat tarihleri arasında kutlanan bu festival ilginizi çektiyse eğer giyeceğiniz kostümü ya da takacağınız maskeyi şimdiden düşünmeye başlamakta yarar var.
Rio Karnavalı
Brezilya-Rio de Janerio: Dünyanın en bilinen ve en büyük festivali olan Rio Karnavalı bu yıl 13-18 Şubat tarihleri arasında gerçekleşti ama kaçırdım diye üzülmeyin çünkü gelecek karnaval tarihi 5-10 Şubat 2016 tarihleri olarak belirlendi. Şaşalı kıyafet balolarından mütevazı sokak partilerine kadar sambanın içinize işlediği bu renkli festivalde eğlenmek garanti!
Queen’s Day-Koninginnedag (Kraliçe Günü)
Hollanda-Amsterdam: Orijinal adı Koninginnedag olan Kraliçe günü ya da Queen’s day festivali ilk olarak 31 Ağustos 1885 yılında Hollanda Kraliçesi Wilhelmina’nın doğumgünü onuruna kutlanmış olup daha sonra 1949 yılından itibaren ise Kraliçe Juliana’nın doğum günü olan 30 Nisan’a alınmıştır. 2013 yılından itibaren King’s Day olarak 27 Nisan’da kutlanmaktadır. Tüm ülkede kutlanan bu festivalin başkent Amsterdam’da daha coşkulu geçtiği bir gerçek. Turuncu kıyafetlerle sokaklara dökülen turistler ve Hollandalılar kentin meydanlarında kraliçenin doğum gününü eğlenerek kutluyorlar. Aynı zamanda sokaklara kurulan tezgahlarda ev yapımı yiyeceklerle birlikte ikinci el eşyalar da satılıyor.
Amsterdam; özgürlüklerin başkenti
Cannes Film Festivali
Fransa-Cannes: 1946 yılında ilki düzenlenen dünyaca ünlü bu festival, Fransa’nın güneyinde bulunan Cannes şehrinde her yıl Mayıs ayında düzenlenmektedir. Dünyaca ünlü sinemacıların ve sinema starlarının yanı sıra turist popülasyonu da oldukça yoğundur bu tarihlerde. Seyahatinizi eğer bu tarihlerde planlamayı düşünüyorsanız yoğunluğu göz önünde bulundurup erken rezervasyon yapmanızı şiddetle tavsiye ederiz.
Cannes; Fransız Rivierası’nın festival şehri
Oktoberfest
Almanya-Münih: Münih’te her yıl Eylül ayının son, Ekim aylarının ilk günlerini kapsayacak şekilde düzenlenen bu festivale dünyanın dört bir yanından milyonlarca bira sever katılır. Litrelerce biranın ve sosisin tüketildiği bu festivalde festival için özel üretilmiş, alkol oranı daha yüksek, litrelik bardaklarda servis edilen birayı tadabilirsiniz. Son yıllarda ülkemizdeki çeşitli mekanlarda da kutlanmaya başlansa da yerinde gidip görmenizi tavsiye ederiz.
La Tomatina (Domates savaşı)
İspanya-Valencia: Valencia’nın Bunol kasabasında 70 yıldır düzenlenen bu festivale her yıl binlerce kişi katılır. Ağustos ayının son Çarşamba günü kutlanan bu festivalde katılımcıların birbirlerine fırlattıkları tonlarca domates sayesinde sokaklar kırmızıya boyanıp organik bir çevre kirliliği oluşsa da kasabaya gelen turist sayısından olmuş olacak ki çevre halkı durumdan hiç şikayetçi değil. Hem Valencia’da güzel bir yaz tatili yapayım hem de La Tomatina Festivali’ne katılayım derseniz ajandanızın Ağustos ayına not düşün deriz.
Rouketopolemos (Roket Savaşı)
Yunanistan-Sakız Adası (Chios): Yaklaşık 150 yıldır süren bu geleneksel festivalin konusu iki rakip kilise olan Aziz Markos ve Panagia Erityani kiliselerinin arasındaki roket savaşlarıdır. Paskalya yortusunda kutlanan bu festivale Çeşme’den kalkan feribotlarla binlerce yerli turist de katılmaktadır. El yapımı on binlerce havai fişeğin karşılıklı olarak ateşlendiği bu geceyi çevredeki tepelere çıkıp tehlikeden uzak bir biçimde sadece izlemek de mümkün. Bu kadar adrenalinden sonra acıktıysanız eğer adanın taze deniz ürünleri eşliğinde ev yapımı şaraplarıyla kendinizi ödüllendirebilirsiniz. Sakız reçelini denemenizi söylememize gerek yok herhalde diye düşünüyoruz.
Tel Aviv Gay Pride
İsrail-Tel Aviv: Bilindiği üzere Haziran ayı dünyanın dört bir yanında kutlanan gay festivalleriyle ve onur yürüyüşleriyle ayrı bir yere sahip. Ülkemizde de Haziran ayının son haftasında kutlanan Onur Haftası, Pazar günü yapılan ve her yıl katılım oranının arttığı Onur Yürüyüşü ile son bulur. Dünyadaki diğer örneklerinin de renkli görüntülere sahip olduğu bu Onur Haftası’na kuşkusuz en iyi hazırlanan şehir Tel Aviv. Arkasına aldığı yerel yönetimlerin desteğiyle sadece eşcinsellere değil tüm şehre mal olmuş festival her yıl Haziran ayının ikinci haftası düzenlenmektedir. Bu rengarenk dünyada siz de yerinizi almak isterseniz bir sonraki için şimdiden plan yapmaya başlayabilirsiniz.
TelAviv; Ortadoğu’da bir Akdenizli
Berliner Bier Festival (Berlin Bira Festivali)
Almanya-Berlin: 1997’den beri düzenlenen bu festival bu sene 7-9 Ağustos 2015 tarihleri arasında düzenlenecek. Her yıl yüz binlerce bira severin akın ettiği bu festivalde farklı ülkelere ait yüzlerce değişik birayı tadabilmek mümkün. Yaklaşık 2,5 km uzunluğundaki bir alana kurulan tezgahlarda ev yapımı çeşitli Alman lezzetlerinin de tadına bakabilirsiniz. Çeşitli sokak showlarının ve konserlerin düzenlendiği bu etkinlik hafta sonu kaçamağı için ideal.
Berlin; yakın tarihin başrol oyuncusu
Boğa Güreşleri Festivali (Fiesta de San Isidro)
İspanya-Madrid: Dünyanın en iyi matador ve boğalarını karşı karşıya getiren bu etkinlik Madrid’de düzenlenenler arasında en çok ilgi görenidir. Mayıs ve Ekim ayları arasında düzenlenen ve hayvan severler tarafından oldukça tepki çeken boğa güreşleri Pazar günleri yapılmaktadır. Ayrıca Mayıs ayında düzenlenen Fiesta de San Isidro boyunca her gün boğa güreşi izlemek mümkün. İspanyol geleneğinin vazgeçilmezi olan bu etkinliği izlemek için en uygun yer sanırız Plaza de Las Ventas.
Geri bildirim: Amsterdam; özgürlüklerin başkenti |
Geri bildirim: Berlin; yakın tarihin başrol oyuncusu |
Geri bildirim: Cannes; Fransız Rivierası’nın festival şehri |