Vize başvurunuzu olabildiğince erken bir tarihte (örneğin, bir ay öncesinden) yapmanızı tavsiye ederiz. Çalışma ve öğrenim amaçlı vizelerin alınması ülkeden ülkeye değişmekle beraber, 2-3 ay veya daha uzun bir zaman sürebilir.
Vize başvurunuzda pasaportunuzun geçerlilik süresinin başvurduğunuz tarihten ileriye doğru en az bir yıl olmasına özen gösterilmesini tavsiye edebiliriz. Ayrıca, vizeden muaf olmanız halinde dahi, gideceğiniz ülkenin pasaportunuzda aradığı geçerlilik süresini öğrenmenizde yarar vardır.
Yıpranmış pasaportla yapacağınız vize başvurunuz kabul edilse ve vizenizi alsanız dahi, sınırdan geri çevrilmeniz mümkün olabilmektedir.
Başvuru evraklarınız eksiksiz olsa da vize başvurunuz reddedilebilir. Ret nedenini açıklama zorunluluğu bulunmamakla beraber, bazı ülkeler yazılı ve/veya sözlü açıklama yapabiliyorlar.
Yurt dışına seyahat etmeyi planladığınızda, en fazla ne kadar süredir kullanımda olan pasaportlarınızla vize başvurusunda bulunabileceğiniz konusuyla ilgili olarak, gitmek istediğiniz ülkenin temsilciliğinden ayrıntılı bilgi almanız gerekiyor. Schengen bölgesi ülkeleri (Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İtalya, İspanya, İsveç, İsviçre, İzlanda, Letonya, Lihtenştayn, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan) ve diğer bazı ülkeler 10 yıldan daha eski pasaportla yapılan vize başvurularını kabul etmiyorlar.
Vize uygulaması hakkında daha detaylı bilgi için tıklayın